Drycken som smakhöjare

En god middag förgylls med ett gott vin. Smaker som balanserar och harmoniserar med varandra och ger den perfekta smakupplevelsen. Ett dyrt vin behöver inte alltid vara det bästa alternativet, det handlar om att kombinera karaktären på maten med karaktären på vinet rätt.

Det finns en viss systematik i hur vin och mat komponeras. Vissa ingredienser harmoniserar med sträva viner, andra ingredienser bör inte alls kombineras med motsvarande vin. På Systembolagets hemsida hittar du många bra tips på hur man uppnår de rätta smaksensationerna vin och mat emellan.

Vi hjälper gärna till med val av vin, fördrink, alkoholfria alternativ och avec samt att beräkna hur mycket dryck som kan komma att gå åt under festen!

Klädkod

Även om det nuförtiden inte är lika viktigt att klä sig precis rätt, kan det ändå vara bra att känna till vad som menas med de klädselangivelser som anges i inbjudan. Finns det inget skrivet om klädsel, ja då är det upp till dig själv att välja!
 

 

 

Högtidsdräkt

När högtidsdräkt står angivet i inbjudan betyder det att du ska vara uppklädd till tänderna! Det är inte vilken festblåsa som helst som gäller.

  • För henne: lång klänning, ända ner till golvet. Tvådelat är tillåtet. Färgen är valfri. Ju lyxigare desto bättre, hembygdsdräkt fungerar. Handskar får man gärna använda.
  • För honom: för honom gäller endast frack, militäruniform eller hembygdsdräkt. Tyvärr är det inte gångbart att använda vare sig smoking eller mörk kostym.

 

Smoking

Nummer två i rankingen är smoking, och därmed den näst finaste i graden av klädsel.

  • För henne: även här kan du använda en lång klänning, se dock till att den inte är fullt så galabetonad som den förra. En stilfull knäkort klänning fungerar. Nu får du däremot inte använda handskar.
  • För honom: nu gäller svart eller mörkblå smoking, sidenslag på jacka samt sidenrevärer på byxor. Frack eller mörk kostym är inte att rekommendera.

 

Mörk kostym

På plats nummer tre hamnar mörk kostym. Vi pratar fortfarande strikt festligt!

  • För henne: Klänning gärna i typiskt aftontyg, exempelvis siden eller sammet, får inte gå ner till golvet eller vara bar över axlarna. Det fungerar även med en byxdress med kjol och jacka.
  • För honom: kostym i mörkt grått eller blått samt svart. Vit skjorta med sidenslips. Vill du använda fluga, se till att den inte är vit eller svart.

 

Kavaj

Att skriva ut kavaj innebär fortfarande att du ska vara fint klädd, men kavajtiteln tilldelas ändå plats nummer fyra i graden av uppkläddhet. Beroende på typ av fest är valfriheten ganska stor för både henne och honom.

  • För henne: en inte alltför flott klänning, kjol eller dräkt.
  • För honom: kostym med skjorta och slips eller fluga. Nu behöver kostymen inte längre vara mörk!

 

Källa: ”Festfixaren, de bästa tipsen för en lyckad fest”, Linnea Johansson, ICA bokförlag

Duka upp

Att duka är ganska logiskt. Det mesta av det vi ställer fram på bordet skall läggas och ställas i den ordning vi skall dricka och äta. Vi äter förrätten före varmrätten, alltså ligger förrättsbesticken ytterst, och så vidare.

Glas

Oavsett hur många glas du ska duka fram så ställer du dem från höger till vänster i den ordning du skall använda dem. Varmrättsglaset dukas alltid mitt för gästen. Vattenglaset står alltid längst till höger, därefter följer eventuellt snapsglas, vin- eller ölglas till förrätten, vin- eller ölglas till varmrätten, portvinsglas eller annat dessertvinsglas.

Bestick

Besticken placeras vid sidan av tallriken, gaffel till vänster och kniven till höger. Förrättsbesticken placeras ytterst och varmsrättsbesticken innanför, precis i den ordning som de skall användas- utifrån och in. Soppskedar placeras alltid till höger om tallriken. Dessertbestick läggs ovanför tallriken, gaffel och sked. Skeden ligger högst upp mot glaset och gaffeln skall sticka dig om du tar skeden med höger hand!

Servett

Enligt vett och etikett skall servetten ligga på tallriken eller till vänster om den! Men idag kan du egentligen lägga servetten hur du vill efter eget tycke och smak!

bild-dukning-stor

 

Gör en förfrågan Vi återkommer inom 24 timmar (mån-fre)


Vilka tjänster behöver ni?
Catering
Hyra lokal
Personal
  • Bifoga dina sparade favoriter*

Vi behöver ditt godkännande att hämta in dina kontaktuppgifter: